lauantai 10. syyskuuta 2011

Oikotie onneen: omenagalette

Kuten tätä blogia lukeneet tietävätkin, helpot ja simppelit leivonnaiset ovat suosikkejani. Olin juuri haaveillut omenapiiraasta, joten uusimman Glorian ruoka ja viini –lehden lukuisten omenapiirasreseptien lukeminen oli kidutusta. Erityisesti silmiini osui galette, ranskalainen piiras. Sellaisia tuli ihasteltua Pariisin konditorioiden ikkunoissa kesäkuun alussa, joten olin otollista yleisöä senkin ansiosta. Lisäksi reseptiin kuului vuohenjuustoa. Tarvitseeko tätä enempää selitelläkään. Paitsi sitä, ettei kuvani tee oikeutta tällä herkulle.



Vaikka alkuperäinen resepti oli helppo, oikaisin vielä hieman ja säästäväisyyden puuskassa käytin leivokseen vuohenjuuston sijaan tavallista maustamatonta tuorejuustoa. Alkuperäinen resepti löytyy täältä: http://www.glorianruokajaviini.fi/uusilehti/artikkeli.php?artikkeli=847
Vaikka tykästyin viime syksynä kotitekoiseen voitaikinaan, käytin tällä kertaa valmiita lehtitaikinalevyjä. Oikeanlaista, pitkää ja kapeaa vuokaa en omista, mutta ei se makua haitannut. Valmiista taikinasta galetten tekeminen kesti suunnilleen sen ajan mitä taikinalevyiltä kesti sulaa lämpimässä paikassa vuokiin leviteltyinä (ja tietysti paistoajan päälle). Kymmenisen minuuttia siis.

Juustoseosta voisi hyvinkin käyttää muihin piiraisiin, ja ajattelinkin testata sitä ihan tavalliseen mustikkapiirakkaan. Tänään, tehdessäni galettea toista kertaa, korvasin osassa annoksesta omenat mustikoilla. Hyvin toimi.

Omenagalette

5 lehti-/voitaikinalevyä
3-4 omenaa
150 g tuorejuustoa
1 kananmuna
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria

Sulata taikinalevyt. Painele ne vuokien pohjille – isommassa vuoassa painele taikinalevyt tiiviisti yhteen. Taikinaa saa nousta pari senttiä vuoan reunoille. Pilko omenat ohuiksi lohkoiksi. Sekoita juusto, sokerit ja kananmuna kulhossa. Jaa juustoseos piiraille ja asettele sen päälle omenalohkoja. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.
Vuohenjuuston kanssa sokeria voisi varmaan olla hieman enemmän, tavallisen juuston kanssa desilitra tuntui riittävän. Tämä riippuu tietysti myös omenoista ja siitä, kuinka happamasta tykkää. Kannattaa siis maistaa omenoita, ja jos ne tuntuvat kovin happamilta, lisätä hieman sokeria.

Helppoa, nopeaa ja älyttömän hyvää. Lisää tällaisia reseptejä.

Ei kommentteja: