Minulla ei edelleenkään ole toimivaa kameraa, joten
ruokablogausten tekeminen on hiukan haastavaa. Tällä kertaa ruoka oli kuitenkin
sen verran herkullista, ja reseptit niin toimivia, että halusin niistä
kirjoittaa. Poikaystävän kännykkä sai pelastaa hätätilasta. Pahoittelen siis
kuvien kyseenalaista laatua.
Molempia näistä ruokalajeista testasimme uutena vuotena, kun
menumme oli kokonaisuudessaan Lähi-Idän teemainen. Munakoiso sai erityistä
kiitosta. Kaikki meistä olivat kuulleet tai lukeneet Imaami pyörtyi –nimisestä
ruoasta aiemminkin, mutta kukaan ei ollut maistanut sitä aiemmin.
Jos ei ole oikein koskaan erityisesti ihastunut munakoisoon,
tästä ruoasta on hyvä aloittaa. Siinä munakoiso paistuu niin ihanan pehmeäksi,
ja sipuli, tomaatti, mausteet ja öljy sopivat komboon niin erinomaisesti, että
oudonmakuisen, huonosti kypsennetyn munakoison voi unohtaa. Sillä
myönnettäköön, että aika usein sitä törmää munakoisoon mitä ihmeellisimmissä
virityksissä, niin omituisen makuisena, että on vaikea ymmärtää, että samasta
kasvista saa aivan mahtavan makuista ruokaa. Tämänkin ruoan kohdalla kannattaa
mielummin paistaa vähän liian pitkään kuin vähän liian vähän aikaa. Pieni
ylikypsyys ei makua pahenna, mutta raakana munakoiso vaan ei toimi.
Imaanin pyörtymään saaneesta ruokalajista löytyy monia
erilaisia reseptejä. Tämä minun käyttämäni on helppo ja nyt totesin sen niin
onnistuneeksi, etten taida testatakaan muita ihan hetkeen. Munakoison
lisukkeeksi tein salaattia. Molemmat löytyvät Ghillie Basanin Turkkilainen
keittiö –kirjasta. Salaatti on
kirjassa nimeltään mustalaissalaatti. Sen reseptiä muokkasin hiukan, ja lisäsin
jääkaapista löytyneet sekalaiset salaatinlehdet ja kurkunpätkän joukkoon. Eivät
suuremmin muuttaneet makuelämystä.
Imaami pyörtyi, eli
täytetty munakoiso
munakoiso
pienehkö sipuli
2 valkosipulin
kynttä
2 tomaattia/1 iso
½ dl silputtua
lehtipersiljaa
oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
suolaa ja pippuria
Viillä munakoisoon
kuorimavetsellä, veitsenkärjellä tai haarukalla pieniä viiltoja. Kaada pannun
pohjalle noin kaksi senttiä öljyä, kuumenna se ja paista munakoisoa hetki joka
puolelta, yhteensä viitisen minuuttia. Leikkaa sipuli ohuiksi suikaleiksi ja
tomaatti pieniksi kuutioiksi. Hienonna valkosipuli. Leikkaa munakoisoon viilto
pitkittäissuunnassa niin, että molemmat päät ja toinen sivu jäävät ehjiksi ja
munakoisoon muodostuu ikään kuin tasku. Täytä munakoiso sipulilla, tomaatilla,
valkosipulilla ja persiljalla – tuntuu, ettei sinne mahdu mitään, mutta ainakin
melkein kaiken pitäisi mahtua. Laita munakoiso uunivuokaan, kaada sen päälle
paistinöljy ja sitruunamehu, ja ripottele päälle vielä suolaa ja hiukan
pippuria. Paista 175 asteessa noin 45 minuuttia, tarvittaessa pitempään
Munakoison pitäisi olla melko pehmeä pinnalta, joten jos se tuntuu kovalta,
jatka vielä paistamista.
Mustalaissalaatti
Punasipuli
Kaksi tomaattia
Nippu lehtipersiljaa
Paprika
200 g Fetajuustoa
(Salaatinlehtiä)
(oliiviöljyä,
mustpippuria)
Leikkaa sipuli
ohuiksi suikaleiksi. Voit tarvittaessa pitää sitä hetken lämpimässä
suolavedessä, jolloin sipulista tulee hiukan miedompaa. Pilko tomaatit pieniksi
kuutioiksi ja paprika suikaleiksi. Silppua korianteri. Murustele feta. Yhdistä
ainekset ja sekoita salaatinlehdet niiden joukkoon, jos käytät niitä.
Salaatinlehdet eivät siis ole vältämättömyys, mutta niillä voi hyvin jatkaa
salaattia. Mausta salaatti halutessasi oliiviöljyllä ja mustapippurilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti