maanantai 28. toukokuuta 2012

Liian julkinen kirjailija

Luimme lukupiirissämme Riikka Pulkkisen kirjan Totta. Useimmat meistä olivat pitäneet kirjaa ihan mukavana luettavana, mutta yksi harmistuksen aihe toistui kaikilla: kirjailijan julkisuuskuva.

Siitä saakka kun Pulkkisen Raja-romaani julkaistiin 2006 ja siitä saakka nuori ja nätti kirjailija on ollut suosittu haastateltava kaikenlaisissa lehdissä ja tv-ohjelmissa. Meillä kaikilla oli päässämme aika vahvana kuva tummahiuksisesta kirjailijasta, joka hölkkää Helsingin rannoilla, kertoo parisuhteistaan ja selittää, miksi toisen romaanin julkaisu viivästyi. Haluan tehdä nyt heti alkuun selväksi: ärsyttävä on nimenomaan julkisuuskuva, ja tiedostimme kyllä että Pulkkinen henkilönä on sitten eri asia. Mutta kirjaa lukiessa sitä miettii juuri kirjailijaa, sitä julkisuuden kirjailijahahmoa joka mediassa esiintyy.

Minua tämä kirjailijahahmo häiritsi ehkä eniten. Sain lukea kirjaa aika pitkään, ennen kuin päästäni katosi kirjailijan hahmo, ja tilalle tulivat romaanihahmot. Kirjailijan hahmon liian vahva läsnäolo teki tarinaan keskittymisestä vaikeaa ja jotenkin jatkuvasti tuli pieni ärsytys, että ”Tällastako tää nyt sitten on”. Kun olisi pitänyt miettiä romaanihahmojen elämää, sitä miettikin kirjailijaa itsenäisyyspäivän juhlissa tai naistenlehden haastattelussa.

Tuli mieleen, että kirjailijan hahmon häiritsevyys on oikeastaan aika nurinkurista. Kirjailijathan kai antavat haastatteluja ja esiintyvät telkkariohjelmissa lähinnä mainostaakseen kirjojaan – tai siksi kai ainakin kustantamot sellaista toivovat. Jos julkisuus sitten häiritsee lukijoita (meistä joku ainakin mainitsi vältelleensä Pulkkisen kirjan lukemista, koska kirjailijan julkisuuskuva on häirinnyt liikaa), ei tavoite myynnin lisäämisestä oikein onnistu.

Ei kommentteja: