sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Empanadat kasvistäytteella (vegaaniset)




Pidimme jälleen kerran ravintolapäivää, tällä kertaa lattarimeiningillä. Syötäväksi valikoitui empanadapiiraat, joita oli tarjolla useammalla eri täytteellä. Minä valmistin empanadat aika perinteisin latinomauin, sillä täytteessäni oli mustapapuja, paprikaa, tomaattia, chiliä ja korianteria.

Empanadat ovat vähän kuin – tai oikeastaan aika kirjaimellisesti – lattareiden lihapiirakoita, eli suljettuja piiraita, jotka kypsennetään joko uunissa tai uppopaistamalla. Yleensä empanadojen täytteenä on lihaa, mutta ne onnistuvat hyvin kasvistäytteelläkin, ja kuten kokeilumme todisti, myös vegaanisina.

Olen aina tykännyt erilaisista pasteijoista ja suolaisista piirakoista, joten tietenkin tykkään myös empanadoissa. Vuoden takaisella Meksikon reissulla sain maistella argentiinalaisen ravintolan herkkusienillä ja juustolla täytettyjä, uppopaistettuja empanadoja, jotka kaikessa rasvaisuudessaan olivat ihan älyttömän hyviä. Uunissa paistetut piiraat ovat vähän kevyempiä, mutta toisaalta toki myös helpompia valmistaa (onhan siinä uppopaistamisessa aina työnsä). Vastapaistettuina ne ovat vähän kuivia, mutta meheytyvät seuraavaan päivään mennessä.

Empanadat ovat tosiaan hyvin perinteinen juttu Latinalaisessa Amerikassa. Joka maassa on niistä vähän erilaiset versiot, ja ilmeisesti myös aika monella perheenemännällä on se oma bravuurinsa. Joskus piiraat ovat isoja, sellaisia joista leikataan syöjille palat, joskus ihan pikkuisia. Täyte tehdään ilmeisesti usein tähteistä, eli siinä voi olla aikalailla mitä vaan. Sipuli, pavut ja chili ovat ainakin niitä tyypillisimpiä, usein jonkun lihan jatkeena. Jos nyt välttämättä lihaa haluaa, voisi minunkin paputäytteeseeni toki hyvin laittaa mukaan vaikka jauhelihaa tai chorizoa.

Empanadat kasvistäytteellä (n. 20 kpl)

Taikina:
300 g rasvaa margariinia (tai voita)
750 g vehnäjauhoja
1 tl suolaa
¾ dl vettä

Nypi rasva, jauhot ja suola yhteen. Sekoita vesi joukkoon. Laita taikina hetkeksi kylmään.

Täyte:
1 tlk (n. 250 g) mustapapuja
1 paprika
1 sipuli
1 tomaatti
2 chipotlechiliä ja 2 rkl niiden kastiketta (tai chilimaistetta/tuoretta chiliä)
puolikas nippu korianteria varsineen
4 valkosipulinkynttä
suolaa
oreganoa

Silppua kaikki kasvikset ja chili. Paista ensin paprikaa ja sipulia hetki pannulla jotta ne hiukan pehmenevät, ja lisää sitten muut ainekset. Kypsennä viitisen minuuttia. Maista, että täyte on riittävän maukasta – siinä pitää olla kunnolla makua.

Ota taikina pois kylmästä. Jos se tuntuu aivan liian muruiselta, anna sen lämmitä hetki. Kauli sitten taikinasta noin kahden millin paksuinen levy ja ota siitä pyöreitä paloja. Laita jokaiselle palalle hiukan täytettä ja purista reunat kunnolla yhteen niin, että piiraista tulee puolikuita.

Reunojen sulkeminen onnistuu esimerkiksi painamalla niitä haarukalla, mutta perinteisin tapa taitaa olla ”pyörittämällä” taikinaa (tästä yritelmä löytyy kuvan piiraista). Se onnistuu niin, että aloitat toisesta kulmasta, puristat pienen pätkän reunoja yhteen ja taitat sitä noin sentin muun taikinan päälle. Seuraavaan taitokseen otata mukaan pienen pätkän edellistä. Vaikea selittää, mutta oikeastaan aika helppo toteuttaa!

Onneksi netistä löytyy nykyään kaikkeen tarpeelliseen opastusvideo ja tähän tekniikkaan voi katsoa mallia täältä.


Empanadojen sulkeminen on muuten aikamoista taidetta – ja erilaisia tekniikoita käytetään esimerkiksi eri täytteisten piiraiden erottamiseen toisistaan. Aiheesta lisää täällä.